Инспиративне мисли

Већина значајних људи у историји, у мањој или већој мери, имала је увиде у духовној зони. Без обзира на област којом су се бавили, скоро сви они били су свесни духовне реалности која стоји иза појавног света. Овде доносимо неколико насумице изабраних цитата личности из различитих историјских периода и различитог културног и религиозног „бекграунда“ – као инспирацију за даља изучавање духовне проблематике и тражење начина да се стечено знање примени у ономе чиме се бавимо и како живимо. Корисне текстове за читање можете пронаћи и на страници напег блога.

 • Сви ми морамо имати неки идеал који ће управљати нашим понашањем

  Сви ми морамо имати неки идеал који ће управљати нашим понашањем и задовољити нас,али он није материјалан,без обзира да ли је вера, умјетност, наука или било шта друго, само је важно да делује као нематеријална сила.

   

  Иако имамо слободу да мислимо и делујемо, ми се држимо заједно, попут звезда на небеском своду с нераздвојним везама. Ове везе се не могу видети, али их можемо осетити.

   

  Човек је рођен да ради, да трпи и да се бори, ко тако не чини, мора да пропадне.

  Сви ми морамо имати неки идеал који ће управљати нашим понашањем
  Никола Тесла (1856 —1943)
  чувени српски и светски проналазач и научник у области физике, електротехнике и радиотехнике.
 • Ко себе сматра дужником, примиће неочекивано и ненадано богатство.

  Бог није створио ни саздао зло. Стога су у заблуди извесни људи који тврде да су неке страсти у људској души природне. Они не знају да смо ми природна својства душе претворили у страсти.

  Постоји једна врста очајања која произилази од многобројности грехова, од оптерећења савести и несносне туге. А постоји и једна друга врста очајања која нас обузима од гордости и високог мишљења о себи, у коме они који су пали мисле да нису заслужили такво понижење. Прву врсту очајања обично лече уздржање и нада, а другу врсту смирење, и још – никога не осуђивати.

  Среброљубље почиње под изговором милостиње, а завршава се као мржња према сиромасима. Док не згомила новац, среброљубац је милосрдан; чим до новца дође, он стисне руке.

  Ко себе сматра дужником, примиће неочекивано и ненадано богатство.
  Свети Јован Лествичник
  (+ 563) синајски монах, писац најчувенијег аскетског списа, „Лествице“
 • Боље је упалити и једну малу светиљку него проклињати таму.

  Неко може да победи хиљаде ратника на бојном пољу, али тај се не може мерити са победником који је победио самог себе.

   

  Ко је уљудан преко мере, постаје досадан. Ко је опрезан преко мере, изгледа страшљив. Ко је одважан преко мере, узрокује неред. Ко је искрен преко мере, делује окрутно.

   

  Сви људи не могу бити богати и значајни, али сви могу бити добри.

  Боље је упалити и једну малу светиљку него проклињати таму.
  Конфучије (551 –479. пре Христа)
  кинески филозоф и социјални реформатор.
 • Док год гледате на доле, не можете да видите нешто што је изнад вас.

  Охол човек увек гледа на ствари и људе са висине, а, наравно, док год гледате на доле, не можете да видите нешто што је изнад вас.

   

  Неки су људи по темпераменту хладни. То им, свакако, може бити недостатак, али то је толики грех колико и лоше варење. То, међутим, не значи да они немају изгледа да постану милосрдни и да не треба око тога да се труде. Постоји за све једноставно правило. Немојте губити време у размишљању да ли волите свог ближњег или не, већ се понашајте тако као да га волите. Чим то покушате, открићете тајну: кад се према неком понашамо као да га волимо, ускоро ћемо га стварно заволети.

  Док год гледате на доле, не можете да видите нешто што је изнад вас.
  К.С. Луис (1898 - 1963)
  северноирски писац, најпознатији по „Хроникама Нарније“
 • Истину упознајемо не само умом, него и срцем.

  Онај ко смисао свог живота тражи у духовном усавршавању, не може да буде незадовољан, јер оно што он жели увек је у његовој власти.

   

  Лажна смиреност је права охолост.

   

  Знати не значи бити. Научено морате покушати пренети у свакодневни живот. Желимо ли успети у овом свету, морамо најпре поседовати самопоуздање, а затим самопожртвовност.

   

  Човек који воли једино самога себе ништа не мрзи толико колико да буде сам.

  Истину упознајемо не само умом, него и срцем.
  Блез Паскал (1623 —1662)
  француски математичар, физичар и филозоф.
 • И најмања мисао која није заснована на љубави разара мир.

  Ако нас неко напада, ми треба да будемо мирни. И кад нас поново, још жешће напада, ми треба опет да смо мирни. Ми немамо рачуна тако јефтино да дајемо свој унутрашњи мир.

  Док се не научимо да будемо смирени, наша срца имају још много болова да претрпе.

  И од наших најрођенијих дешава нам се тако да нас презру, одбаце. Морамо са миром, и пуно разумевања да их схватимо, да никога не осуђујемо. Зато што смо сви ми овде у борби, сви ти наши рођени, ближњи и даљњи, сви смо у борби! Да схватимо, да кад бисмо ми били у њиховом положају, можда бисмо били и гори у поступању (него што су они према ближњима), зато треба да се смиримо.

  И најмања мисао која није заснована на љубави разара мир.
  Отац Тадеј
  (1914-2003) познати српски монах - духовник