Свет Данас

Цивилизација у кризи

– Садашња цивилизација није пријатељска ни према онима који се сматрају успешнима ни према онима неуспешнима. У потрази за обећаном слободом и срећом човек све дубље упада у ропство система који је сам створио.

Без контакта са дубљим, духовним силама, и традиционалним знањем које је одувек помагало људима да организују и воде свој друштвени живот, послове, породице, савремени човек осуђен је да постане усамљена јединка у паничном страху од неуспеха. У жељи да опстане по сваку цену, одриче се својих најдубљих потреба. Наметнута површност и брзина доносе немир који раздире и појединце и заједнице, а духовни мир и снага која из њега долази, иако први и најјачи лек за болести сваког времена, па и овог, потпуно су прогнани. Човек се све више удаљава од свог дубоког смисла. Принуђен да се такмичи са машинама које је створио и које би требало да му олакшају живот. Ефикасност у савлађивању животних препрека не налази више у потенцијалу који му је дат за развијање, већ у готовим решењима система који све теже крије да улази у дубоку кризу.

Алфа омега клуб нуди свима који се не мире са таквим животом увид у процесе који поробљавају савременог човека али и алтернативу засновану на древном и дубоком духовном знању.

Слобода и бесмисао

СЛОБОДА И БЕСМИСАО

Живимо експерименталне животе. Наслеђени рецепти за живот и стереотипне улоге више не функционишу. То нас испуњава и усхићењем и стрепњом

Пусти видео

Шта када је све дозвољено?

ШТА КАД ЈЕ СВЕ ДОЗВОЉЕНО?

Злоупотреба слободе довела је данас до релативизације свих вредности. Формирала се цивилизација у којој је „све дозвољено“.

Пусти видео

Терор среће и потрошње

ТЕРОР СРЕЋЕ И ПОТРОШЊЕ

Ако спас од поробљавајућег култа потрошње и среће постоји, он се налази у усавршавању других особина, укуса и склоности осим потрошње.

Пусти видео


Конзумеристичка љубав

КОНЗУМЕРИСТИЧКА ЉУБАВ

Љубавни живот је на путу да се изгради као хиперпотрошња, турбо-конзумеризам. То прати осећање празнине, разочарења, осветољубивости, ране на души.

Пусти видео

Убрзање

УБРЗАЊЕ

Хиперпотрошач је ужурбани појединац за кога је чинилац времена постао најважнија основа уређења организације свакодневице. Јача присила добијања у времену.

Пусти видео

Недостатак времена

НЕДОСТАТАК ВРЕМЕНА

Све радимо у журби а велики део новца који зарадимо журећи дајемо за престижне машине и справе које треба да нам уштеде још времена.

Пусти видео


Присилни мултитаскинг

ПРИСИЛНИ МУЛТИТАСКИНГ

Осим општег убрзања које су донели многим људским активностима компјутери су постали модел за енормно ширење још једне савремене појаве – мултитаскинга.

Пусти видео

Распад личног простора

РАСПАД ЛИЧНОГ ПРОСТОРА

Људи немају контакт са стварним, реалним, ближњим, а истовремено су њихови животи преплављени гласовима, сликама, звуцима, бојама и новостима из целог света.

Пусти видео

Телесност и смрт

ТЕЛЕСНОСТ И СМРТ

Одржавање вечне телесне младости постаје једини пут ка бесмртности, једина, али крхка и привидна, тек симболичка победа над смрћу.

Пусти видео


Страх од болести

СТРАХ ОД БОЛЕСТИ

Чак је и уживалачки стил живота постао превазиђена опција. Страх од болести стао је испред страха од смрти.

Пусти видео

Здравље уместо живота

ЗДРАВЉЕ УМЕСТО ЖИВОТА

Поготово женска популација због терора дисциплиновања тела, упада у страх од неадекватности чак и у праву патологију – све чешће су појаве депресије и поремећаја везаних за исхрану.

Пусти видео

Љубав и секс

ЉУБАВ И СЕКС

Партнер за нас престаје да постоји као личност, а бројни психолози и сексолози неретко чак препоручују фантазме који ће „освежити“ сексуални живот брачних партнера.

Пусти видео


Мале животне приче

МАЛЕ ЖИВОТНЕ ПРИЧЕ

Лишени стабилних животних прича људи лако постају плен „власника сценарија“. Наш животни сценарио формирају свуд присутне рекламе, политичари…

Пусти видео

Породица у новом свету

ПОРОДИЦА У НОВОМ СВЕТУ

Деца васпитана без обавеза и казни – одрастају неприпремљена да се суоче са конфликтима.
Утеха је виртуелни свет, који све више замењује свет дечије игре и слободе.

Пусти видео

Похлепа

ПОХЛЕПА

Цео систем обликује појединца тако да он треба што више да јури, стиче и троши, без усмеравања погледа ка смислу свега што ради.

Пусти видео