Принципи активне духовне одбране

 • Принципи активне духовне одбране који се уче у АЛФА ОМЕГА КЛУБУ засновани су на древном духовном знању. Ово знање до извесне мере чува се у свим великим светским религијама, па и код представника световне мудрости, а АЛФА ОМЕГА КЛУБ, у сврху потпомагања личног напредовања и унапређења способности заједничко деловања у савременом свету, примењује првенствено знање о борби са човековим страстима као поробљивачима душе, формулисано и забележено од православних духовника у раном хришћанском периоду, трудом многих преведено и на језик савременог доба.
   


  Лажни мир

  Неспоразум у вези са страстима често настаје због данас уобичајеног коришћења речи страст у позитивном смислу. Страстан човек је за људе владајуће потрошачке цивилизације занимљив, „пун живота“. Ниједна озбиљна цивилизација у историји није делила такво мишљење.

  Водећи људи западног света временом су закључили да насилна тежња за богатством, славом и влашћу могу да буду савладане „страстима које људе наводе на мир“ као што су „страх од смрти, жеља за стварима које чине живот удобним и нада да радиношћу могу да их добију“. Тако су постављени темељи модерног света. Проглашен је прекид са традицијом, а страсти су системски „пацификоване“. Омогућена је победа модерности.

  Човек је рођен да ради, да трпи и да се бори, ко тако не чини, мора да пропадне.

  - Никола Тесла (1856 —1943)

  Једино што тако пацификоване и модификоване страсти не престају да делују у људском роду и, како време пролази, појављују се можда размрвљене, али у толико широком опсегу варијанти да већ изгледа немогуће борити се против њих. Оне су безличне и веома отпорне. И веома погодне за употребу у савременој индустрији пропаганде и свим врстама испирања мозга.
  Неодуховљена слобода, баш кад се највише грми о њој, постаје лавиринт у коме се само траже готови путокази, ма чији да су. Слобода постаје сопствена пародија.

  Духовно знање страсти препознаје као поробљиваче душе и саботере љубави, крадљивце живота. „Лабораторијски“ истраживачи људске душе и људске слободе, Свети пустињски оци и њихови настављачи, оставили су нам детаљан опис страсти, које се увек доживљавају као штетне, али и упутства за борбу.

 • Живот је борба

  Неко може да победи хиљаде ратника на бојном пољу, али тај се не може мерити са победником који је победио самог себе.

  - Конфучије (551 –479. пре Христа)

  По учењу отаца страст је нешто што истина „излази из људског срца“ али је покренуто спољним узроком. Нешто што се дешава на додиру наше личности и сила света . Утолико постоје и ефикасни начини да региструјемо „тренутак упада“, провокацију, и брзо, често скоро сасвим рефлексно, наше реаговање на њу, а затим да усмеримо нашу борбу за сопствену аутентичност на место сусрета. На том месту можемо успети да започнемо борбу за нашу већу или мању слободу од страсти, самим тим и за испуњеност, смисао и здраву ефикасност у свим животним приликама. Алтернатива нам је бескрајно помодно чепркање по унутрашњости наше душе, мучно размршавање клупка односа које смо успостављали од нашег најранијег детињства, затварање у импровизовану тврђаву умањеног „ја“ , или посезање за инстант-рецептима који нам нуде ефикасност у владајућем систему, а без подлоге која ће такву инстант-успешност и привидну срећу прилагодити најдубљим потребама конкретног појединца – што све често нуди популарна примењена психологија преко разних курсева и радионица.


  Од самог почетка живота ми смо склони да подлежемо страстима. Смртност са којом смо као припадници људског рода, а због почетног удаљавања од Бога рођени, носи са собом и страх. Страх нас смућује, паралише и даје страстима простор да својим јарким бојама попуне утешну илузорну слику пред вратима тамног бездана смрти. Због тога није лако борити се са страстима.

  Ако жели, човек од јутра до мрака може доспети до божанске мере.

  - Ава Алоније, IV век

  Да би борба била успешна, он пре свега мора почети да региструје нове појаве страсти на нивоу једног дана, сата па и минута. То значи да мора да постане будан и пажљив. Одсецање узрока страсти и заустављање њиховог даљег вршљања по нашој души доводи до престанка храњења страсти које су се већ добро угнездиле у нама. Оне не бивају тек тако лако уништене, али су без дотока нове хране принуђене да се учауре и примире. Временом, а ту нема правила – код некога се то дешава брже а код некога спорије, ове учаурене страсти могу се сасвим сасушити и онемоћати па чак и нестати. Наравно и мала небудност и непажња оживљавају их одмах у мери већој од оне којом су биле сабијане.

  Обуздавање страсти и борба са њима нужно тражи и одређено успоравање у ходу, често и на крају дана премотавање филма дневних догађаја и регистровање места упада. Нека врста поновљених успорених снимака на утакмицама. Ради се о посебној врсти практичног учења које ће нас оспособити за будност и препознавање онога шта нам се дешава – мотивисати нас за борбу.
  Наравно овај „негативни“ део борбе, мора бити праћен испуњавањем онога што привремено очистимо позитивним садржајем. Љубављу и добрим мислима.

  Ова борба, уз тежњу добром и чињење доброг, осмишљава живот, даје му структуру. Борба која наш живот не оставља апстрактној статичној доброти, љубави, поштењу, већ од њих чини непрекидно измичуће вредности а узбудљиву, активну трку за савршенством и свеобухватном љубављу, поставља као дубок и истинит смисао једног јединог живота који нам је дат.

 • Духовно знање у савременом животу

  У Алфа омега клубу преузете су и разрађене, прилагођене савременим условима, технике које се на занимљив начин преносе учествовањем у радионицама и редовних тренинзима чланова клуба, као и кроз индивидуална саветовања са инструкторима. А резултати до којих учесници у радионицама и чланови клуба долазе драгоцени су у свим областима живота, од посла до љубави. Без обзира да ли се ради о младим или зрелим особама. Знање које се стиче у Алфа омега клубу драгоцено је и за особе који ступају у доба старости. Старијим особама данас нуди само борба за продужавање биолошког постојања као циљ сам по себи. Борба против страсти, у оквиру рада на себи, траје до последњег даха. Она нуди смисао периоду живота у коме иначе постајемо радно мање способни или неспособни. За људе окренуте духовности не постоји „повлачење из живота“.  АЛФА ОМЕГА КЛУБ вам не нуди илузију да ћете у два-три викенда стећи довољно инстант-знања и способности уз помоћ којих ћете моћи да промените свој живот.

  АЛФА ОМЕГА КЛУБ вам кроз радионице и тренинге у којима ћете активно учествовати нуди стицање темељног, духовног увида у проблеме с којима се срећете и које због убрзања и површности које носи данашњи живот до сада нисте успевали да решавате на задовољавајући начин.

  АЛФА ОМЕГА КЛУБ вам нуди практична решења за брзо сналажење у најразноврснијим животним и пословним ситуацијама, и начин да та решења прилагодите својим аутентичним способностима и вредностима.

  АЛФА ОМЕГА КЛУБ вам нуди темељну основну обуку, редовне тренинге и усавршавање у древној уметности активне духовне одбране, као и могућност индивидуалних саветовања према вашим потребама.

  Програми АЛФА ОМЕГА КЛУБА конципирани су на основу сагледавања реалних проблема које доноси живот у савременој потрошачкој цивилизацији, а на програмским основама клуба које повезују древно духовно знање и савремене технике рада на личном развоју и стицања неопходних друштвених вештина.