Блог

Одбрана од манипулације

Одбрана од манипулације

Кључни фактор за квалитетан и брз напредак у животу је несебична подршка људи које поштујемо и са којима желимо да будемо окружени. Међутим, веома често смо изложени тортури разних манипулатора који нас својим себичним захтевима везују за себе и ограничавају нашу слободу. Одбрану од манипулације можемо спровести у три једноставна корака:

1. ПРЕПОЗНАТИ МАНИПУЛАТОРА

Манипулатори користе своје знање, способности и енергију како би остварили максималну контролу над људима. Главне особине манипулатора су:

Све њихове потребе су важније од наших потреба. Зато сматрају да у свему треба да им будемо подређени.

Од нас очекују да им у сваком тренутку будемо на располагању. Када нас зову, увек се налазе у некој „неодложној“ ситуацији због које не смемо да их одбијемо. Никад не поштују нашу приватност.

Када нама нешто треба, биће дистанцирани и потпуно незаинтересовани да нам изађу у сусрет.

2. ПОСТАВИТИ ПРАВА ПИТАЊА

Манипулатори нам упућују многобројне захтеве којима нема краја. Од нас очекују да се због тога осећамо привилеговани, иако само желе да злоупотребе нашу добру вољу. Како се процес манипулације заснива на успостављању контроле, део те моћи манипулатору можемо одузети постављањем питања која сигнализирају да препознајемо његову намеру. На пример:

Да ли мислите да је то разуман захтев са ваше стране?

Да ли мислите да је у реду то што ме питате да …?

Можете ли ми објаснити шта ја имам од тога?

Када схвате да су разоткривени, манипулатори ће углавном одустати од даљих захтева. Међутим, у великом броју случајева неће. Зато је веома важан следећи корак.

3. РЕЋИ ОДЛУЧНО „НЕ!“ …

Треба стално имати на уму да ми у потпуности контролишемо наше одлуке. Не можемо променити понашање манипулатора, али можемо престати бити њихова жртва. Довољно је само рећи једно кратко и одлучно „НЕ!“. Манипуатори су веома вешти у покушају да нас поколебају и навешће цео репертоар разлога зашто треба да их послушамо. Не треба се плашити, већ чврсто остати при својој одлуци.

… ИЛИ ОДЛОЖИТИ ОДЛУКУ

У случајевима када је манипулатор особа која нас може озбиљно угрозити, нпр. шеф који нам може дати отказ, онда се не треба супроставити директно, већ можемо рећи „Тренутно сам заузет, али ћу вам се јавити мало касније“. Када су манипулатори нама надређене особе, није могуће у потпуности се ослободити манипулације, али је овом тактиком можемо значајно смањити, јер сваки пут када одложимо тренутачно испуњење неразумног захтева, ми слабимо моћ манипулатора.

Није свака молба за помоћ или услугу манипулација. Према свим људима треба да се односимо са поштовањем, разумевањем и љубављу. Велика врлина је помагати другим људима, а при томе не очекивати да се добије нешто заузврат. Међутим, манипулатори не заслужују такав однос, не само зато што нас искоришћавају, већ зато што нас ометају да се посветимо себи и онима којима ми то желимо.

Подели
Share on Facebook

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *