Блог

Да ли вам је важно шта други мисле о вама?

Да ли вам је важно шта други мисле о вама?

Нормално је да желите оставити што бољи утисак пред другима. Међутим, проблем настаје када се превише фокусирате на њихова очекивања, а премало на себе и своје потребе.

Није тешко пронаћи се у некој од следећих ситуација:

 

  1. Трудите се да свима удовољите

Када желите да други имају добро мишљење о вама, посветићете им већи део свог драгоценог времена у покушају да им удовољите. Сваки пут ћете дати предност њиховим уверењима у односу на ваша. На жалост, када покушате да свима удовољите у томе нећете успети, јер вас нико више неће поштовати.

 

  1. Потребе других људи су вам важније од сопствених

Делује племенито да потребе других ставите испред својих. Међутим, ако себе запустите нећете бити у стању да се на прави начин посветите другима. Зато је важно да добар део свог времена посветите себи, како бисте били од неке користи и другима.

 

  1. Претварате се да прихватате мишљења других људи

Из страха од тога шта ће људи мислити о вама, покушавате да се што боље уклопите у средину у којој живите и радите. Своје личне ставове, осећања и вредности потискујете прилагођавајући се другима, а све више губећи себе.

 

  1. Сматрате да увек морате знати шта други очекују од вас

Да не бисте нарушили своје душевно здравље, престаните губити енергију и време на стално преиспитивање да ли сте тачно разумели очекивања других. Уместо тога, успоставите здраву комуникацију и питајте све оно што вам није било довољно јасно. У већини случајева, ослободићете се непотребних брига. Ако се ваши највећи страхови ипак покажу истинити, моћи ћете предузети адекватне кораке како бисте пронашли најбоље решење.

 

  1. Тешко вам је да кажете „Не“

Из страха да ћете бити одбачени ако кажете „Не“, пристајете на многе ствари које не желите да радите. Слободно реците „Не“ сваки пут када сматрате да сте донели исправну одлуку и не обраћајте пажњу на мишљење или неслагање других. Људи који стално говоре „Да“, не само да више не живе свој сопствени живот, него губе и оно до чега им је највише стало, а то је поштовање од других.

 

  1. Осећате се кривим

Када превише бринете о томе како ћете бити прихваћени, преузећете на себе кривицу и за пропусте за које нисте одговорни. Страх вас је да не разочарате друге. Не треба за све преузимати одговорност; уместо тога је боље понудити помоћ у решавању насталих проблема.

 

  1. Превише пазите на то шта ћете рећи

Добро је пазити на начин комуникације са другима, али то не значи одрећи се свог мишљења. Могуће је научити како и у најтежим ситуацијама рећи своје мишљење, а да не дође до конфликта са саговорником.

 

  1. Стидите се својих приватних интересовања

Поред свакодневног посла, веома корисно је имати и друге животне активности. Оне ће вас опустити и учинити креативнијом особом, а ваш живот ће бити испуњенији. Не треба их се стидети, већ са поносом истицати.

 

Битно је какав живот водите, а не шта други мисле о вама. Зато се прво окрените себи и победите сујету као главну препреку која вас спречава да успоставите жељени однос са другима. У томе вам могу помоћи тренинзи у оквиру редовног програма ΑΩ Клуба:

 

http://www.alfaomegaklub.com/intenzivni-letnji-program-treninga-u-b/redovni-jesenji-program/

 

Придружите нам се!

 

С поштовањем,

 

др Милан Радовановић

Подели
Share on Facebook

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *